7 Ekim 2007 Pazar

BAKLAVA-II

baklava

Malzeme:

1/2 kg un,
2 yumurta,
1 çimdik tuz,
1/2 bardak su,
300 gr toz yeşil fıstık veya ceviz,
4 bardak su,
4 bardak şeker, limon suyu,

Tarif:

Baklavanın şurubu için su ve şekeri kaynatın. İçine limon suyunu katıp, ocaktan alın. Bir yoğurma kabına elenmiş unu alın. Ortasını havuz gibi açıp yumurta, tuz ve suyu ekleyerek hamur haline getirin. Hamurun üzerini bir bezle örterek 1 saat dinlendirin. Yumruk iriliğinde bezelere ayırın. Bezeleri oklavayla nişasta serperek açın. Tepsinin altına yağ sürün. Tepsiye ilk yufkayı döşeyin. Üzerine fıstık serpiştirin. Bu şekilde baklavayı bitirin. Son olarak üzerine kızgın yağ gezdirin. Fırına atıp, altı üstü pembeleşene dek pişirin. Çıkarınca fazla yağını süzün. Üzerine soğuk şerbeti döküp, servis yapın.

BAKLAVA-I

baklava

Malzeme:

1 kg un,
1,5 bardak su,
3 adet yumurta,
50 gr margarin veya tereyağı,
1 tatlı kaşığı tuz,
nişasta,
1 lt. su,
2 kg toz şeker,
yarım limon,

Tarif:

Unun ortasını havuz gibi açın, içine yumurta, su ve tuz katarak iyice yoğurun. Elde edilen hamuru el ile yuvarlayıp rulo haline getirin. Bıçak ile 12 parçaya bölüp elde yuvarlayarak yumaklar haline getirin. Yumakları altına bol nişasta serpilmiş olan bir tepsiye dizin. Üzerini ıslak bezle örtüp en az 30 dakika dinlendirin.

Hazırlanan yumakları bol nişasta ve merdane yardımıyla mümkün olduğunca ince bir şekilde açın. Yeterince inceltilen yufkaların altı tanesini yağlanmış tepsiye her katın arasını yağlayarak yerleştirin. Tepsinin kenarlarından sarkan fazlalıkları kesip alın ve tepsinin içindeki hamurun üzerine küçük parçalar halinde yayın.

Tepsideki yufkaların üstüne ceviz, fıstık vb. içelerden birini yayın. Kalan yumakları da açıp aralarını yağlayarak tepsiye yerleştirin. Baklavayı istediğiniz şekilde dilimleyip üzerine eritilmiş yağı ilave edin. 5-10 dakika dinlendirip 220 °C'lik fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin. Baklavanın üzerinde fazla yağ varsa süzün ve daha önceden kaynatılıp soğutulmuş şurubu döküp, soğumaya bırakın.

Hiç yorum yok: